At gavne og fornøje

Bag om At gavne og fornøje

En læsebog i dansk skal indeholde en række forskellige tekster, der kan indføre børnene eller de unge i den kultur, de vokser op i og skal indtage deres plads i. Også i middelalderen brugte man en læsebog i skolen, men den var som langt de fleste andre tekster på latin. Skolen var nemlig europæisk, og ikke national. I bogen "At gavne og fornøje" fortæller Tue Gad, der var tilknyttet Det kgl. Biblioteks håndskriftsamling, om en dansk læsebog fra cirka 1470, som i dag opbevares i samlingen. Bogen indeholder græske myter, bibelske fortællinger, fabler, komedier og eventyr, og den fortæller også om, hvordan man lever et fromt og ordentligt liv, samt hvordan man bedst begår sig i verden. Bogen giver et spændende indblik i dansk undervisningshistorie og belyser, hvilken type menneske man ønskede at forme eleverne til. Tue Gad (1918-2001) var en prominent middelalderforsker, bibliotekar og forfatter, der i mange år var tilknyttet Det kgl. Biblioteks håndskriftssamling. I løbet af sin lange karriere udgav han et væld af bøger om dansk middelalderhistorie og -kultur. Flere af bøgerne er udgivet i samarbejde med hans kone, Bodil Gad.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788728000717
  • Format:
  • ePub
  • Beskyttelse:
  • Digital vandmærkning
  • Udgivet:
  • 7. april 2022
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af At gavne og fornøje

En læsebog i dansk skal indeholde en række forskellige tekster, der kan indføre børnene eller de unge i den kultur, de vokser op i og skal indtage deres plads i. Også i middelalderen brugte man en læsebog i skolen, men den var som langt de fleste andre tekster på latin. Skolen var nemlig europæisk, og ikke national.
I bogen "At gavne og fornøje" fortæller Tue Gad, der var tilknyttet Det kgl. Biblioteks håndskriftsamling, om en dansk læsebog fra cirka 1470, som i dag opbevares i samlingen. Bogen indeholder græske myter, bibelske fortællinger, fabler, komedier og eventyr, og den fortæller også om, hvordan man lever et fromt og ordentligt liv, samt hvordan man bedst begår sig i verden. Bogen giver et spændende indblik i dansk undervisningshistorie og belyser, hvilken type menneske man ønskede at forme eleverne til.
Tue Gad (1918-2001) var en prominent middelalderforsker, bibliotekar og forfatter, der i mange år var tilknyttet Det kgl. Biblioteks håndskriftssamling. I løbet af sin lange karriere udgav han et væld af bøger om dansk middelalderhistorie og -kultur. Flere af bøgerne er udgivet i samarbejde med hans kone, Bodil Gad.