Humanbiologi

Filter
Filter
Sorter efterSorter Nyeste
  • af Rudolph Sophus Bergh
    68,99 kr.

    ”Den gren af naturvidenskaben, som kaldes embryologi, omhandler de fænomener, som finder sted ved organismernes individuelle opståen, og dens endelige opgave er erkendelsen af de fysiske årsager til disse fænomener. Men om disse årsager har vi foreløbig ingen anelse.”Rudolph Sophus Berghs forelæsninger giver et interessant indblik i embryologiens spæde start som videnskab i Danmark. Da forelæsningerne blev udgivet som bog i 1887, blev det den første beskrivelse af embryologien på dansk og var på den måde med til at udbrede dette spændende forskningsområde i det danske videnskabelige miljø.Rudolph Sophus Bergh (1859-1924) var dansk zoolog og komponist. Han underviste ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og som komponist skrev han både kammermusik, orkesterværker og større korværker. Før han for alvor gav sig i kast med den klassiske musik, var han ansat ved Københavns Universitet, hvor han modtog stor anerkendelse for sit arbejde med mikroskopi og udviklingslære inden for zoologien. Han blev medlem af Videnskabernes Selskab i 1898.

  • af Eline Begtrup
    48,99 kr.

    ”Når et barn lige er kommet til verden, og man putter en glat, varm ting i munden, f.eks. en finger, vil det for det meste sutte på den med tegn på velbehag. Det er ved den muskelbevægelse, barnet drager livets næring til sig, når det ligger ved sin moders bryst. Men det må være instinkt – barnet kan ingen anelse have om, at det ubehag, sulten frembringer i maven, kan stilles ved, at man bruger munden på denne måde.”Zoolog Eline Begtrup beskriver de mange ligheder, der findes mellem mennesker og andre dyrearter. Hun fortæller blandt andet om de instinkter, der gør, at spyfluen lægger sine æg det helt rigtige sted, hvor maddikerne kan finde mad, og hvordan den samme type instinkt får menneskebabyen til at suge næring til sig ved moderens bryst."Naturen og vi" er en af de første populærvidenskabelige fremstillinger af lighederne mellem mennesker og dyr. Bogen udkom første gang i 1911.Eline Begtrup (1860-1947) var en dansk forfatter, højskoleforstander og kvinderettighedsforkæmper. Hun underviste i zoologi og engelsk ved Askov Højskole og spillede en stor rolle i at få indført naturhistorie og evolutionsteori på de grundtvigianske folkehøjskoler. I 1897 oprettede Eline Begtrup Levring Højskole, hvor hun som noget nyt tilbød kvindelige elever et lige så langt højskoleophold som de mandlige. Eline Begtrup var en vigtig stemme i kampen for kvinders stemmeret, som blev indført i Danmark i 1915.

  • af Anders Kofoed
    Fra 179,00 kr.

    Anders Kofoed fokuserer på faren og farens rolle. Bogen trækker på forskningsresultater fra hele verden, og der er masser af ny viden.Læs om faderrollen hos så forskellige dyr som klovnfisk, svaler, flagermus, præriestudsmus, chimpanser og gorillaer … men først og fremmest hos mennesker.Faderrollen er ikke en fikseret endelig og universel ting for vores art – der er vidt forskellige faderroller i forskellige samfund. Hos Aka-folket, et nomadefolk i Centralafrika, har faderen mere fysisk kontakt med barnet end moderen, og Aka-fædrene bruger fem gange så meget tid sammen med dem, som fædrene i de fleste andre menneskesamfund.Hos Ache-folket, et nomadefolk i Sydamerika, har faderen næsten ingen kontakt med små børn. Faren har først en rolle, når sønnerne skal lære at jage.I det moderne samfund kan vi i stort omfang selv vælge hvilken faderrolle, vi vil have.Anders Kofoed kalder til kamp for farens rolle som omsorgsperson for børnene. Naturen har fremavlet mænd til at være børnepassere, forsørgere, lærere og legeonkler, og de skal insistere på at tage det ansvar. ’Den nødvendige far’ er fuld af informationer og gode råd, der rækker fra graviditet til teenagebørn og går helt op til bedstefarrollen. Bogen kommer omkring emner som søvn, sprogudvikling, leg og opdragelse, og i modsætning til langt de fleste bøger om disse emner, fokuseres der på farens rolle.Anders Kofoed trækker på den nyeste forskning og inddrager også sine egne erfaringer, når han argumenterer for, at det er afgørende vigtigt, at faren påtager sig omsorgsansvar.

  • af Finn Gemynthe
    79,00 kr.

    Vi kender jætterne som nogle overnaturlige kæmper, der ifølge nordisk mytologi kæmpede en evig kamp mod aserne. Men hvad hvis de ældgamle sagaer i virkeligheden rummer helt reelle oplysninger om det moderne menneskes opstandelse. Hvad hvis jætterne i virkeligheden var neandertalere? Det spørgsmål stiller Finn Gemynte i bogen "Jætternes saga", der udkom første gang i 2020.Finn Gemynthe (f. 1951) er bibliotekar, forfatter, opfinder og iværksætter. Han har skrevet både skøn- og faglitterære bøger, hvoraf de fleste kredser om emner som miljø og arbejdsvilkår.

  • af Ilkka Koivisto & Sesse Koivisto
    73,99 kr.

    Mitä ihmisyys on? Kiinnostava katsaus omaan lajiimme.Ihminen on ainutlaatuinen nisäkäs, joka on onnistunut nousemaan maapallolla valta-asemaan – osittain muiden lajien kustannuksella. Biologit Ilkka ja Sesse Koivisto ovat useissa kirjoissaan pohtineet ihmisyyttä. Minkälaiset asiat ovat ihmiselle ominaisia?Ihmisen ääni sisältää kiinnostavia esseitä ihmisen elämään liittyvistä asioista. Miksi lapsen itku on tärkeää? Mitä tapahtuu jos itkua ei huomioida? Miten koulutus vaikuttaa meihin? Millainen vaikutus asuinpaikalla on ihmiseen? Mikä perheen tai seksuaalivietin merkitys on?Sesse Koivisto (1932–2021) oli kirjailija ja biologi. Monet Koiviston kirjat käsittelevät eläimiä ja ihmisten suhdetta niihin.Biologi Ilkka Koivisto (1932–2012) oli pitkäaikainen Korkeasaaren eläintarhan johtaja. Hän on julkaissut useita eläimiin liittyviä kirjoja – sekä tietokirjoja että fiktiota.

  • af Ilkka Koivisto & Sesse Koivisto
    73,99 kr.

    Kiehtova sukellus ihmisyyteen ja ihmislajiin.Miksi ihmiset käyvät sotia, vaikka niillä ei saada mitään hyvää aikaan? Miksi luonnonvaroja tuhlataan niiden rajallisuudesta huolimatta? Miksi ympäristöä saastutetaan? Puusta pudonnut: Havaintoja eläimistä ja ihmisistä on Sesse ja Ilkka Koiviston kiinnostava tietokirja ihmislajista. Se pyrkii etsimään syitä ihmisen joskus järjettömälle käytökselle ja tutkii ihmisen kehityskaarta ja suhdetta eläimiin. Samalla kirja argumentoi – jo 1970-luvulla, paljon ennen Yuval Noah Hararin Sapiensia – että ihminen pitäisi nähdä yhtenä eläinlajina toisten joukossa.Sesse Koivisto (1932–2021) oli kirjailija ja biologi. Monet Koiviston kirjat käsittelevät eläimiä ja ihmisten suhdetta niihin.Biologi Ilkka Koivisto (1932–2012) oli pitkäaikainen Korkeasaaren eläintarhan johtaja. Hän oli koulutukseltaan biologi. Hän on julkaissut useita eläimiin liittyviä kirjoja – sekä tietokirjoja että fiktiota.

  • af August Krogh
    69,00 kr.

    Fysiolog August Krogh gennemgår menneskets fysiologi lige fra celler og væv til stofskifte, nerver, muskler og sanser. "Kortfattet lærebog i menneskets fysiologi" udkom første gang i 1908.August Krogh – Schack August Steenberg Krogh – (1874-1949) var en dansk fysiolog og professor i zoofysiologi ved Københavns Universitet fra 1916-1945. I 1920 modtog han nobelprisen i fysiologi/medicin for opdagelsen af den kapillærmotoriske regulationsmekanisme. Han regnes blandt 1900-tallets største fysiologer og har skrevet flere bøger om fysiologi og medicin.

  • af August Krogh
    39,00 kr.

    Fysiolog August Krogh gennemgår i denne lille bog den menneskelige forplantning – de kvindelige og de mandlige kønsorganer samt æggets befrugtning og udvikling. "Forplantningen", der udkom første gang i 1931, blev oprindeligt udgivet til brug i undervisningen i fysiologi i gymnasiet.August Krogh – Schack August Steenberg Krogh – (1874-1949) var en dansk fysiolog og professor i zoofysiologi ved Københavns Universitet fra 1916-1945. I 1920 modtog han nobelprisen i fysiologi/medicin for opdagelsen af den kapillærmotoriske regulationsmekanisme. Han regnes blandt 1900-tallets største fysiologer og har skrevet flere bøger om fysiologi og medicin.

  • af Nanna Winther & Johan Olsen
    49,00 kr.

    Du kender dig selv, ikke? Selv om du ændrer holdninger i livet, føler du, at det hænger sammen. For det er jo dig! Men i løbet af et liv udskiftes mange dele af din krop. Nogle celler fornyer sig og nogle ganske få forbliver de samme. Men du er ikke bare kroppen, der skifter ham, personligheden skifter så markant, at man kunne sige at, du var et andet menneske en gang. Så hvem er du egentlig? Og har du overhovedet en fri vilje?Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forsker Redaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontAntallet af ting, vi ikke ved, stiger eksponentielt med mængden af vores viden. Hver gang vi opdager noget nyt, rejser det endnu flere spørgsmål. Og det elsker vi. For den nye viden gør os klogere, men også mere nysgerrige. I den her serie er vi nysgerrige på mennesket. Vi zoomer ud til universet, grundstofferne som alt består af, og går i detaljen med mikroorganismer i milliardvis, der lever sammen med os. Hvis du interesserer dig lidt for dig – og hvem gør ikke det – så skal du lytte med, når Johan Olsen og Nanna Winther spørger: Hvad er et menneske?Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forskerRedaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontJohan Olsen er en dansk musiker, biolog, børnebogsforfatter, foredragsholder og forsker ved Københavns Universitet.Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Nanna Winther & Johan Olsen
    49,00 kr.

    Tungen lige i munden! Vi har alle milliarder af mikroorganismer, der ikke bare snylter på os, men hjælper os – og måske styrer os. Der er bakterierne i tarmen og på huden, og en særlig beboer i vores ansigt, som kan afsløre, hvor vi kommer fra. Nogle gange bliver vi invaderet af virus, som måske påvirker vores handlinger. Du er et menageri, et loppecirkus af en art, og der er intet at stille op. Du må bare leve med det.Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forsker Redaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontAntallet af ting, vi ikke ved, stiger eksponentielt med mængden af vores viden. Hver gang vi opdager noget nyt, rejser det endnu flere spørgsmål. Og det elsker vi. For den nye viden gør os klogere, men også mere nysgerrige. I den her serie er vi nysgerrige på mennesket. Vi zoomer ud til universet, grundstofferne som alt består af, og går i detaljen med mikroorganismer i milliardvis, der lever sammen med os. Hvis du interesserer dig lidt for dig – og hvem gør ikke det – så skal du lytte med, når Johan Olsen og Nanna Winther spørger: Hvad er et menneske?Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forskerRedaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontJohan Olsen er en dansk musiker, biolog, børnebogsforfatter, foredragsholder og forsker ved Københavns Universitet.Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Nanna Winther & Johan Olsen
    49,00 kr.

    Kan det virkelig passe, at vi er lavet af stjernestøv? Og at nogle af de atomer, vi har i kroppen, engang har været i en dinosaur? Ja, faktisk. I denne episode sætter biolog Johan Olsen og journalist Nanna Winther os ind i den helt store sammenhæng. Det handler om menneskets opståen, hvad vi kommer fra, og hvad vi er i stand til. Og det er ikke så lidt.Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forsker Redaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontAntallet af ting, vi ikke ved, stiger eksponentielt med mængden af vores viden. Hver gang vi opdager noget nyt, rejser det endnu flere spørgsmål. Og det elsker vi. For den nye viden gør os klogere, men også mere nysgerrige. I den her serie er vi nysgerrige på mennesket. Vi zoomer ud til universet, grundstofferne som alt består af, og går i detaljen med mikroorganismer i milliardvis, der lever sammen med os. Hvis du interesserer dig lidt for dig – og hvem gør ikke det – så skal du lytte med, når Johan Olsen og Nanna Winther spørger: Hvad er et menneske?Medvirkende: Nanna Winther og Johan Olsen, biolog og forskerRedaktør: Mette Hovmand-StillingFoto: Klaus RudbækCover: Alek ModinMusik: Anna Svensmark MøllerProduceret af Talk Town, Story House EgmontJohan Olsen er en dansk musiker, biolog, børnebogsforfatter, foredragsholder og forsker ved Københavns Universitet.Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af John-Erik Stig Hansen
    49,00 kr.

    Menneskesjælen er immateriel. Sindet er en spejling af sjælen. Og det er i samspillet mellem de fysiske realiteter og den menneskelige oplevelse, sjælen hører hjemme.I filosofibogen "Sjælens biologi", der udkom første gang i 1999, forsøger John-Erik Stig Hansen at indkredse det stof, mennesket består af.Mennesket er en biologisk og fysisk tilstedeværelse i verden, og som sådan kan vi mennesker beskrives med udgangspunkt i naturvidenskaben. Men der er også aspekter ved det at være menneske, som ikke uden videre kan indfanges på denne måde, såsom den menneskelige sjæl. Således tager forfatteren fat på den gode gamle diskussion om den metafysiske opfattelse af tilværelsen contra den naturvidenskabelige, men trods det komplicerede emne er bogen letlæst og kan læses bredt.John-Erik Stig Hansen (f. 1958) er tidligere overlæge og centerchef ved Center for Biosikring og Bioberedskab på Statens Serum Institut og forfatter til bøgerne "Sjælens biologi" og "Det genetiske menneske". Foruden sine fagbøger har han også skrevet spændingsromanen "Det niende segment", der tager afsæt i hans naturvidenskabelige baggrund.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    39,00 kr.

    Den mest brutale sygdom, vi har hørt om, og en af dem, der har krævet flest liv, er pesten. Den legendariske "sorte død", der hærgede Europa op gennem historien, slog mange flere ihjel, end vi hidtil har troet. Og den er meget ældre. De opdagelser, man har gjort om pesten, er ikke bare spændende for vores opfattelse af oldtiden og overgangen mellem stenalder og bronzealder, de har også potentiale til at danne grundlaget for vigtig medicinsk forskning.DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Eske Willerslev har som DNA-forsker gjort nogle store opdagelser, men det har ikke altid været gnidningsfrit at nå dertil. De oprindelige folk i Australien har dårlige erfaringer med europæiske videnskabsfolk. Deres villighed til at lade sig DNA-teste for at bidrage til endnu en europæisk videnskabsmands vilde drøm, ligger på et meget lille sted, da Eske første gang forsøger at overtale dem. Det er bl.a. hans fortid som pelsjæger i den sibiriske vildmark, der ender med at give ham en god forbindelse med aboriginerne. Da resultatet endelig kommer, overrasker det hele den videnskabelige verden.DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Alle mennesker i hele verden stammer fra Afrika. Vi nedstammer egentlig ikke fra aberne, som mange måske tror, men vi deler et fælles ophav, som er forgrenet for 6-8 millioner år siden. Og hvad ved vi så egentligt om tiden derefter? Om vores tidlige "prototyper" og udviklingen til det pragteksemplar som er Homo Sapiens?DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Overgangen fra jægerstenalderen til bondestenalderen har altid været genstand for forskning, tolkning og vilde teorier. Det var et område, som Eske ikke kunne holde sig fra, trods modstand fra danske arkæologer. Så han endte med at tage til Sydsverige for at opdage, at en del af springet fra jæger-samler til landbrug primært var som følge af indvandring.DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Første gang Nanna mødes med den verdensberømte danske biolog og DNA-forsker, Eske Willerslev, har hun taget en dna-test med fra et af de firmaer, hvor man kan få at vide, hvilke etniciteter man stammer fra. Hun har fået et for Eske overraskende resultat. Men hvad kan de egentligt, de tests? Og er der nogle problemer knyttet til de meget simple svar, man får?DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Mange af Eske Willerslevs forskningsresultater har vendt op og ned på andre forskeres resultater. Især den klassiske arkæologi er blevet udfordret af DNA-forskningen. Materielle fund er igennem århundreder blevet undersøgt og kategoriseret for at kunne afdække mysterier fra vores oldtid, men nogle af de tolkninger er blevet skudt brutalt ned af de svar, vi nu kan få fra DNA.DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • af Eske Willerslev & Caroline Gottschalck
    49,00 kr.

    Det var ikke kun Homo Sapiens, der udvandrede fra Afrika. Der var nogle forskellige varianter over temaet "mennesker", der rendte rundt i Mellemøsten, Asien og Europa og blandede sig lidt med os. Der var dog ingen andre end os, der overlevede i sidste ende. Et af Eskes studier viser, at vi, Homo Sapiens, havde udviklet strategier for at undgå indavl, hvilket var en kæmpe styrke.DNA kan løfte sløret for alt fra etnisk ophav til alvorlige, arvelige sygdomme. I denne podcast dykker professor Eske Willerslev og BA. i arkæologi Nanna Winther ned forskningen for at gøre os klogere på det største mysterium af dem alle: hvem er vi mennesker egentlig, og hvor stammer vi fra?Medvirkende: Eske Willerslev, DNA-forsker og Nanna Winther, BA. i arkæologiMix og lyddesign: Ida SkovsgaardFoto: Klaus RudbækRedaktør: Mette Hovmand-StillingProduceret af Talk Town, Story House EgmontEske Willerslev (f. 1971) er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik og Cambridge University. Han har høstet et hav af udmærkelser for sin forskning og formidling, han er medlem af Eventyrernes Klub, og i 2022 udgav han bogen ’Det er et fucking eventyr!’Nanna Winther er BA. i arkæologi. Hun er radio- og podcastvært, og har blandt andet været vært på Radio24syv, samt programmer som 'Styr på historien' og 'Tilbage til fremtiden' og ’Apokalypsens Piger’.

  • - Hvordan vi tæmmede os selv og blev Jordens mest succesfulde dyreart
    af Thomas Thaulov Raab
    Fra 149,95 kr.

    Hvordan endte et dyr med at skabe civilisationer, udvikle sprog og tæmme andre dyrearter? Gennem årtusinder har mennesket forsøgt at forstå denne sære dobbelthed. Svaret er, at vi mennesker har tæmmet os selv for at blive til det, vi er i dag.I Menneskedyret kortlægges årtiers forskning i udviklingen af de genetiske, fysiske og mentale fordele, som gjorde, at vi endte som den eneste tilbageværende menneskeart. "Selvtæmningen tegner et andet billede af menneskets natur, end vi er vant til. Borte er beskrivelsen af et egenrådigt, selvisk væsen, som altid sætter sig selv først. Det, vi i stedet mødes af, er et billede af mennesket som et væsen, der har alle forudsætninger for at udvikle en positiv, fredelig og samarbejdsvillig natur, når blot omstændighederne er til det." Citat fra bogen

  • af Katrine Stegmann & Marie Brinch
    49,00 kr.

    Hvor godt kender du egentlig neandertaleren? I denne uge dykker Katrine og Marie ned i myter, fordomme og den nyeste forskning om den uddøde menneskeart - og vi kan godt love, at der er nogle overraskelser undervejs! Derudover glemmer Katrine tal og Marie taler om sit indkøbsspyd. Og synger Enya. Som en chef.Velkommen til en historiepodcast om historie og arkæologi. Lyt med, når vi tager et nyt emne under kærlig behandling. Værterne er kultur- og socialhistorikeren Katrine og arkæologen Marie, der tilsammen danner en dynamisk fortællerduo, som elsker at have det sjovt med historien.Cover illustration: Arthur Balitskii/ShutterstockMarie Brinch er uddannet cand.mag. i forhistorisk arkæologi fra Københavns Universitet og har arbejdet for blandt andet Nationalmuseet og Museum Lolland-Falster.Katrine Stegmann er uddannet cand.mag. i kultur- og socialhistorie samt skuespil- og manuskriptforfatter fra Syddansk Universitet og har arbejdet for blandt andet Odense Bunkermuseum og Glud Museum i Østjylland.Sammen har de skabt Katrine og Maries Historiepodcast.

  • af Johannes V. Jensen
    99,00 kr.

    Gennem hele sit liv interesserede Johannes V. Jensen sig for naturvidenskab, evolution og menneskelig udvikling, som han skrev en lang række bøger og artikler om. I "Åndens stadier" samler Jensen sine naturvidenskabelige og historiske interesser under begreberne evolution og race. Hans idéer om menneskelig og åndelig udvikling blev især i 1930'erne udnyttet som nazistisk propaganda, hvilket Jensen tog kraftigt afstand til. Ikke desto mindre fremstår hans naturvidenskabelige beskrivelser kontroversielle både dengang og i dag.Bogen er udgivet som historisk dokument med datidens sprogbrug.Johannes V. Jensen (1873 - 1950) var en dansk forfatter, oversætter og debattør. I 1944 modtog han Nobelprisen i litteratur og i 1999 kårede læserne af Politiken og Berlingske hovedværket "Kongens fald" til det 20. århundredes bedste roman, som også senere blev en del af Kulturkanonen. Jensen var særdeles produktiv og udover sine digte, skuespil og skønlitterære noveller og romaner, var han en flittig skribent af kronikker og debatindlæg til dagblade og tidsskrifter ligesom han står bag en række kulturkritiske artikler og essays.

  • af Johannes V Jensen
    99,00 kr.

    Essaysamlingen "Introduktion til vor tidsalder" er en del af en serie af Johannes V. Jensen, hvor han undersøger og beskriver menneskets udvikling gennem tiden. Det centrale spørgsmål for teksterne er, hvordan vi forstår os selv som mennesker i den tid, vi lever i. Gennem filosofien og naturvidenskaben og ikke mindst erfaringerne fra sine mange rejser jorden rundt beskriver Jensen menneskeåndens udvikling.Bogen er udgivet som historisk dokument med datidens sprogbrug.Johannes V. Jensen (1873 - 1950) var en dansk forfatter, oversætter og debattør. I 1944 modtog han Nobelprisen i litteratur og i 1999 kårede læserne af Politiken og Berlingske hovedværket "Kongens fald" til det 20. århundredes bedste roman, som også senere blev en del af Kulturkanonen. Jensen var særdeles produktiv og udover sine digte, skuespil og skønlitterære noveller og romaner, var han en flittig skribent af kronikker og debatindlæg til dagblade og tidsskrifter ligesom han står bag en række kulturkritiske artikler og essays.

  • af Johannes V Jensen
    69,00 kr.

    "Æstetik og Udvikling" er efterskriftet til Johannes V. Jensens seks bind store romankompleks "Den lange rejse" som indbragte ham nobelprisen i litteratur i 1944. I bogen fortæller han om grundplanen for romanserien, om menneskehedens udvikling, om kilderne til værket, om myten som litterær genre og om det moderne, nordiske menneske, hvis udvikling "Den lange rejse" forsøger at tegne konturerne af.Bogen er udgivet som historisk dokument med datidens sprogbrug.Johannes V. Jensen (1873 - 1950) var en dansk forfatter, oversætter og debattør. I 1944 modtog han Nobelprisen i litteratur og i 1999 kårede læserne af Politiken og Berlingske hovedværket "Kongens fald" til det 20. århundredes bedste roman, som også senere blev en del af Kulturkanonen. Jensen var særdeles produktiv og udover sine digte, skuespil og skønlitterære noveller og romaner, var han en flittig skribent af kronikker og debatindlæg til dagblade og tidsskrifter ligesom han står bag en række kulturkritiske artikler og essays.

  • af Henrik Carl Bang Bendz
    149,00 kr.

    Zoolog og lektor i anatomi Henrik Carl Bang Bendz fortæller om anatomi hos mennesker og husdyr. Bogen, der oprindeligt er udgivet i 1847, giver et spændende indblik i status på den anatomiske forskning i midten af det nittende århundrede, og hvor langt forskningen på Københavns Universitet var allerede dengang.Henrik Carl Bang Bendz (1806-1882) var en dansk anatom og zoolog, der spillede en stor rolle i oprettelsen af Veterinær- og Landbohøjskolen på Frederiksberg. Han udgav flere populære og roste håndbøger om dyrenes anatomi, som i lang tid var de eneste dansksprogede værker om dette emne.

  • af H. G. Wells
    90,99 kr.

    Em pleno período de intenso crescimento científico e tecnológico que marcou a virada do século XX, o pensador H. G. Wells examina a evolução humana desde seus primórdios. Através desse quadro geral da humanidade, Wells expõe as diferentes maneiras em que vivem os homens e as motivações por trás de suas atividades desde a alimentação até o sistema econômico mundial.Assim como em suas obras de ficção científica mais influentes, as questões levantadas por esse autor sobre relação entre o passado e o futuro dos seres humanos continuam a ser relevantes e envolventes. Nesse primeiro volume, Wells aborda a humanidade na sua origem: a biologia animal, o aprimoramento do pensamento humano e a conquista do clima e do espaço são alguns dos temas elucidados.Herbert George Wells (1866-1946), conhecido como H. G. Wells, foi um escritor britânico considerado como um dos precursores dos romances de ficção científica. Através de suas histórias, ele inventou diversos temas que fazem parte da cultura popular atual, ao mesmo tempo em que questiona a humanidade e a forma como se organiza a sociedade."A Máquina do Tempo", "O Homem Invisível" e "A Guerra dos Mundos" estão entre suas obras mais conhecidas. Seus romances foram adaptados inúmeras vezes para o cinema, destacando-se o filme "Guerra dos Mundos" (2005) do ilustre Steven Spielberg, estrelando Tom Cruise e Dakota Fanning.

  • af H. G. Wells
    69,99 kr.

    Em pleno período de intenso crescimento científico e tecnológico que marcou a virada do século XX, o pensador H. G. Wells examina a evolução humana desde seus primórdios. Através desse quadro geral da humanidade, Wells expõe as diferentes maneiras em que vivem os homens e as motivações por trás de suas atividades desde a alimentação até o sistema econômico mundial.Assim como em suas obras de ficção científica mais influentes, as questões levantadas por esse autor sobre relação entre o passado e o futuro dos seres humanos continuam a ser relevantes e envolventes. Nesse segundo volume, além de outros tópicos pertinentes, Wells observa o papel do comércio, da economia e do trabalho, bem como a função da educação e do governo para o desenvolvimento da sociedade.Herbert George Wells (1866-1946), conhecido como H. G. Wells, foi um escritor britânico considerado como um dos precursores dos romances de ficção científica. Através de suas histórias, ele inventou diversos temas que fazem parte da cultura popular atual, ao mesmo tempo em que questiona a humanidade e a forma como se organiza a sociedade."A Máquina do Tempo", "O Homem Invisível" e "A Guerra dos Mundos" estão entre suas obras mais conhecidas. Seus romances foram adaptados inúmeras vezes para o cinema, destacando-se o filme "Guerra dos Mundos" (2005) do ilustre Steven Spielberg, estrelando Tom Cruise e Dakota Fanning.

  • - Menneskedyret fra fødsel til død - og lidt efter
    af Anders Kofoed
    Fra 149,00 kr.

    Biolog og naturformidler Anders Kofoed fortæller i denne bog om det forunderlige dyr, som i eget billede er planetens allervigtigste: mennesket.Læs om alle stadierne i menneskedyrets tilværelse og om meningen med dem - hvis der altså er en! Vores historie begynder under dynen, ved undfangelsen, og slutter under jorden, når mennesket er gået bort, og det sidste liv ebber ud. Indimellem går Anders Kofoed bagom alle de andre store øjeblikke. Spædbarnet, der begynder at pludre og får sprog. Teenageren, der flipper ud på sine forældre. Kvinden, der føder i svære smerter og giver livet videre. Forældreparret, der forlader hinanden og går på jagt efter nye mager. Bedsteforældrene, der træder til og passer slægtens yngste. De ældre, der begynder at glemme i livets efterår. Og til sidst døden, som siden tidernes morgen har været kilde til frygt og filosofisk undren for mennesket.Som ekspert i dyr trækker Anders Koefoed gennem bogen en række oplysende og underholdende paralleller til stadierne i alle de andre levende væseners liv og forklarer, at vi mennesker ikke er alene med vores mærkværdigheder. Flagermus pludrer også kærligt til deres afkom. Hunde og køer bliver også umulige teenagere. Og de gamle løver tager sig også af de unge i flokken. Der er en mening med det meste, hvis vi kigger rundt i livets store træ. 

  • af Birgitte Møller
    79,00 kr.

    Den danske zoolog og botaniker Birgitte Møllers tredelte lærebog "Dyrenes liv" udkom for første gang i 1893 og var en af de første danske bøger, der var med til at støtte Charles Darwins revolutionerende og kontroversielle evolutionspsykologi, som han fremsatte 1859. "Dyrenes liv" er oprindeligt beregnet undervisningsmateriale, men i dag, hvor videnskaben har modbevist nogle af bogens teorier og bekræftet andre, er den særligt interessant som historisk dokument og eksempel på, hvad børn lærte i skolen om biologi i slutningen af 1800-tallet.Første bind fortæller om pattedyrene. Bogen påviser blandt andet lighederne mellem mennesket og aberne, beskriver, hvad der er fælles for pattedyrene, og gennemgår mange af de mest kendte og mest specielle land- og vandpattedyr ét for ét.Birgitte Møller (1857-1934) var en dansk forfatter, lærer, zoolog og botaniker. Hun var en del af det kulturradikale miljø i København i slutningen af 1800-tallet og underviste i en lang årrække københavnske arbejderbørn i naturhistorie. Birgitte Møller udformede sit eget undervisningsmateriale, som zoologen P. Tauber opfordrede hende til at udgive. Det blev til trebindsværket "Dyrenes liv" i 1893, "Vilde planter" i 1900 og "Træer og buske i Danmarks skove" i 1916.

  • af Knud Lundberg
    69,00 kr.

    "Vi er ikke født til det liv, vi lever.Vi er snarere født til det liv, vi levede for en million år siden. Og for 100.000 år siden. Og vel stadig for 10.000 år siden – i alle de år, hvor miljøet ganske langsomt afstemte vores arveanlæg.I tiden siden vi begyndte at dyrke jorden, er der ikke sket store ændringer i arvemassen. Dels fordi tiden er så kort, dels fordi vi med vores usædvanligt udviklede yngelpleje i nogen grad har sat den naturlige udvælgelse ud af spillet."Knud Lundberg fortæller, hvordan menneskets hjerne på mange måder stadig er indrettet til at passe til livet på en bålplads i jæger- samlersamfundet. Hans bog fokuserer på fem af de vigtigste drifter hos mennesket: sult, kønsdrift, kampdrift, flygt- eller flugtdrift og yngelplejedriften.Knud Lundbergs bog er skrevet i 1976. Evolutionspsykologien har siden da muligvis modbevist nogle af påstandene i "Født til et andet liv".Knud Lundberg (1920-2002) var en dansk sportsmand, forfatter og journalist, der præsterede at blive dansk mester og landsholdsspiller i både fodbold, håndbold og basketball. Han var hyldet som sportsmand for sine store præstationer og blev efterfølgende en respekteret sportsjournalist og forfatter til en lang række bøger om sport.